Tampereen työvalmennussäätiö Sykkeessä luotiin runsaassa viikossa Suomen ensimmäinen etäkuntouttavan työtoiminnan malli pitkäaikaistyöttömien palveluissa. Perinteisen pajoilla tapahtuvan toiminnan sijaan palvelut viedään asiakkaiden kotiin. Taustalla oli Valtioneuvoston linjaus 16.3.2020, joka sulki kuntouttavan työtoiminnan Suomessa. Etäkuntoutuksen toteutus käynnistyi Sykkeessä 31.3.2020 Tampereen kaupungin työllisyyspalvelujen päätöksellä.  

Valtioneuvoston 16.3.2020 linjaukseen pohjautuen Tampereen kaupungin työllisyyspalvelut sulki kuntouttavan työtoiminnan toimijoiden toimipisteet Tampereella 18.3.2020.

– Koko toiminta loppui yhdessä päivässä, joten oli ratkaistava mitä tehdä. Lomautusilmoituksista huolimatta jatkoimme suunnittelua kuntouttavan työtoiminnan toteuttamiseksi etänä. Olimme saaneet vinkin tällaisesta mahdollisuudesta muutama päivä aiemmin, kertoo Tampereen työvalmennussäätiö Sykkeen toiminnanjohtaja Jyrki Koskinen.

– Tiistaina 24.3. kaupungin työllisyyspalvelut julkaisi hakuohjeet kuntouttavan työtoiminnan toteuttamisesta etänä. Torstaina 26.3. jätimme hakemuksen ja tiistaina 31.3. saimme kaupungin työllisyyspalveluilta päätöksen aloittaa etäkuntouttava työtoiminta.

Kuva tietokonetyötilasta

Etäohjausta it-pajalla, mediapajalla ja hoivapajalla

Tampereen Syke on siten ensimmäinen etäkuntouttavan työtoiminnan toteuttaja Suomessa. Lainsäädännön mukaan kuntouttavan työtoiminnan toteuttaminen ei ole ollut aiemmin mahdollista etänä.

Sykkeessä etäkuntouttavaa työtoimintaa toteutetaan mm. it-pajalla, mediapajalla ja hoivapajalla. It-pajalla ja mediapajalla toteutus lienee helpompaa koska asiakkailla on olemassa tarvittavat tietokoneet, tabletit tai älypuhelimet sekä osaaminen niiden käyttöön myös tarvittavien ohjelmien osalta. Koodausta, avoimia verkkokursseja tai pääsykokeisiin valmistautumista voi tehdä myös kotona ja saada sinne päivittäinen tarvittava valmentajan ohjaus.

Hoivapajalla etäkuntouttavaan sisältyy webinaarien, omien luentojen ja asiointitehtävien lisäksi myös opinnollistamista sote- ja kasvatus- ja ohjausalan materiaalien opiskeluna etänä siten, että Sykkeen valmentaja ohjaa asiakkaan oppimista etäyhteydellä.

Etäkuntouttavaa työtoimintaa toteutetaan Sykkeessä alkuvaiheessa noin 100 asiakkaalle eli noin 2/3 kaikista asiakkaista.

Luovuus kriisitilanteessa

– Syke ei ole toimijoiden keskuudessa tunnettu kehittämisestä, erillisrahoitetuista projekteista tai tutkimustoiminnasta. Olemme pajatoiminnan peruspuurtaja mutta viime vuosien taloudelliset haasteet ovat muotoilleet meille toimivat prosessit. Kriisitilanteessa rakensimme henkilöstön kesken hyvällä fiiliksellä täysin uutta toimintaa asiakkaille ja onnistuimme siinä, iloitsee toiminnanjohtaja Jyrki Koskinen.

Lisätietoja antaa toiminnanjohtaja Jyrki Koskinen, 0400 338024 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tampereen työvalmennussäätiö Syke on Tampereen kaupungin vuonna 2011 perustama säätiö, jonka tehtävänä on tuottaa kaupungille työllisyydenhoidon palveluja. Vuonna 2019 säätiöllä oli pajatoiminnassa 160 asiakaspaikkaa ja ryhmätoiminnoissa 150 asiakaspaikkaa. Liikevaihto oli runsaat 1,5 miljoonaa euroa. Säätiössä on 18 työntekijää.

 

Tampereen kaupungin Työllisyys- ja kasvupalveluissa sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa on viime viikkoina valmisteltu vaihtoehtoisia tapoja järjestää kuntouttavaa työtoimintaa poikkeusoloissa. Valmistelussa on ollut mukana ryhmä eri alojen asiantuntijoita molemmista palvelukokonaisuuksista. Kaupunki hankkii kuntouttavaa työtoimintaa ja sosiaalista kuntoutusta poikkeusoloissa edelleen nykyisiltä palveluntuottajiltaan, jotka ovat nopeasti kehittäneet toimivia etäratkaisuja. On tärkeää, että palvelua tarvitsevat asiakkaat saavat sitä myös poikkeusolojen aikana.
 
Kuntouttavan työtoiminnan etäpalvelujen valmistelussa on otettu huomioon asiakkaiden mahdollisuudet ja kiinnostus osallistua etäyhteyksillä järjestettävään toimintaan. Palvelu voi toteutua esimerkiksi erilaisia digitaalisia välineitä sekä puhelinta hyödyntäen. Palvelua hankitaan niille asiakkaille, joille se on mahdollista ja luontaisesti sopivaa.
 
Käytännössä palvelun kehittämiseksi on lähdetty liikkeelle nollasta, koska kuntouttavaa työtoimintaa ei ole aikaisemmin järjestetty etäpalveluna. Käynnissä on ollut yhteiset kehitystalkoot kaupungin, palveluntuottajien ja asiakkaiden kanssa. Palvelu on asiakkaille vapaaehtoista.
 
Tampereen työvalmennussäätiö Syke on aloittanut kuntouttavan työtoiminnan etänä ensimmäisten joukossa. Sykkeen toiminta perustuu perinteisesti työpajatoimintaan. Siksi kuntouttavan järjestäminen poikkeusoloissa vaatii etävalmennusmalleja, joissa asiakkaan läsnäolo voidaan havaita. Lisäksi pyritään siihen, että päivittäistä työskentelyä, sen etenemistä ja tuloksia pystytään seuraamaan ja ohjaamaan - jopa reaaliajassa. Yksilövalmennusta on mahdollista saada päivittäin asiakkaan parhaaksi katsomalla tavalla. Myös valmentaja voi olla yhteydessä asiakkaaseen, jos asiakas tarvitsee henkilökohtaisempaa ohjausta.
 
Lue koko tiedote Tampereen kaupungin sivuilta tästä »
 
 

Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti kaikki Tampereen kaupungin järjestämä kuntouttava työtoiminta suljetaan 18.3.2020 lukien koronavirustilanteen vuoksi. Näin ollen myös Sykkeen toiminta keskeytyy toistaiseksi kokonaan.

Kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat voivat laittaa Kelan työttömyysaikaa koskevaan ilmoitukseen ”Kuntouttavaa työtoimintaa ei järjestetä Valtioneuvoston 16.3. antaman linjauksen vuoksi.”

Toiminnan uudelleen aloittamisesta tiedotetaan erikseen.

"Suljetaan valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja –paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset. Suositellaan yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen toimivan samoin."
https://vnk.fi/artikkeli/-/asset_publisher/hallitus-totesi-suomen-olevan-poikkeusoloissa-koronavirustilanteen-vuoksi

Työtalo Pirkanmaa on Mielen ry:n, Sopimusvuori ry:n, Tampereen työvalmennussäätiö Sykkeen, Sunura Oy:n, Cimson Oy:n ja Verve Oy:n muodostama yhteenliittymä, joka toteuttaa Pirkanmaan Ely-keskuksen TE-pilottihanketta vuosina 2019-2021. Taustayhteisöjen palveluksessa työskentelee Tampereella yhteensä noin 100 työllisyydenhoidon ammattilaista. Työtalo järjestää työllisyydenhoidon palvelut 1500-1800 TE-toimistosta siirtyvälle asiakkaalle koko Pirkanmaan alueella.

Etsimme Työtalo hankkeeseen

yksilö- / ryhmävalmentajia, katso tarkemmat tiedot täältä »

Yksilövalmentajan tehtävänä on
  • asiakkaiden syvennetty palvelutarpeen arviointi
  • asiakkaiden osaamisen kartoittaminen
  • yhdessä asiakkaan kanssa suunnitelman täsmentäminen
  • yksilövalmennus (mm. työkokeilupaikan etsiminen, asiakkaan tuki ja ohjaus) sekä jatkopolutus
  • ryhmävalmennusten suunnittelu ja toteutus
  • laaja verkostoyhteistyö
  • työn kehittäminen (mm. opinnollistaminen)
Henkilöltä edellytämme
  • soveltuvaa ammattikorkeakoulututkintoa tai korkeakoulututkintoa
  • työkokemus työllistymistä edistävistä palveluista vähintään kolme vuotta
  • Pirkanmaan talousalueen tuntemusta
  • ennakkoluulotonta, energistä ja joustavaa työskentelyotetta
  • ajokorttia