Tampereen työvalmennussäätiö Sykkeessä luotiin runsaassa viikossa Suomen ensimmäinen etäkuntouttavan työtoiminnan malli pitkäaikaistyöttömien palveluissa. Perinteisen pajoilla tapahtuvan toiminnan sijaan palvelut viedään asiakkaiden kotiin. Taustalla oli Valtioneuvoston linjaus 16.3.2020, joka sulki kuntouttavan työtoiminnan Suomessa. Etäkuntoutuksen toteutus käynnistyi Sykkeessä 31.3.2020 Tampereen kaupungin työllisyyspalvelujen päätöksellä.  

Valtioneuvoston 16.3.2020 linjaukseen pohjautuen Tampereen kaupungin työllisyyspalvelut sulki kuntouttavan työtoiminnan toimijoiden toimipisteet Tampereella 18.3.2020.

– Koko toiminta loppui yhdessä päivässä, joten oli ratkaistava mitä tehdä. Lomautusilmoituksista huolimatta jatkoimme suunnittelua kuntouttavan työtoiminnan toteuttamiseksi etänä. Olimme saaneet vinkin tällaisesta mahdollisuudesta muutama päivä aiemmin, kertoo Tampereen työvalmennussäätiö Sykkeen toiminnanjohtaja Jyrki Koskinen.

– Tiistaina 24.3. kaupungin työllisyyspalvelut julkaisi hakuohjeet kuntouttavan työtoiminnan toteuttamisesta etänä. Torstaina 26.3. jätimme hakemuksen ja tiistaina 31.3. saimme kaupungin työllisyyspalveluilta päätöksen aloittaa etäkuntouttava työtoiminta.

Kuva tietokonetyötilasta

Etäohjausta it-pajalla, mediapajalla ja hoivapajalla

Tampereen Syke on siten ensimmäinen etäkuntouttavan työtoiminnan toteuttaja Suomessa. Lainsäädännön mukaan kuntouttavan työtoiminnan toteuttaminen ei ole ollut aiemmin mahdollista etänä.

Sykkeessä etäkuntouttavaa työtoimintaa toteutetaan mm. it-pajalla, mediapajalla ja hoivapajalla. It-pajalla ja mediapajalla toteutus lienee helpompaa koska asiakkailla on olemassa tarvittavat tietokoneet, tabletit tai älypuhelimet sekä osaaminen niiden käyttöön myös tarvittavien ohjelmien osalta. Koodausta, avoimia verkkokursseja tai pääsykokeisiin valmistautumista voi tehdä myös kotona ja saada sinne päivittäinen tarvittava valmentajan ohjaus.

Hoivapajalla etäkuntouttavaan sisältyy webinaarien, omien luentojen ja asiointitehtävien lisäksi myös opinnollistamista sote- ja kasvatus- ja ohjausalan materiaalien opiskeluna etänä siten, että Sykkeen valmentaja ohjaa asiakkaan oppimista etäyhteydellä.

Etäkuntouttavaa työtoimintaa toteutetaan Sykkeessä alkuvaiheessa noin 100 asiakkaalle eli noin 2/3 kaikista asiakkaista.

Luovuus kriisitilanteessa

– Syke ei ole toimijoiden keskuudessa tunnettu kehittämisestä, erillisrahoitetuista projekteista tai tutkimustoiminnasta. Olemme pajatoiminnan peruspuurtaja mutta viime vuosien taloudelliset haasteet ovat muotoilleet meille toimivat prosessit. Kriisitilanteessa rakensimme henkilöstön kesken hyvällä fiiliksellä täysin uutta toimintaa asiakkaille ja onnistuimme siinä, iloitsee toiminnanjohtaja Jyrki Koskinen.

Lisätietoja antaa toiminnanjohtaja Jyrki Koskinen, 0400 338024 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tampereen työvalmennussäätiö Syke on Tampereen kaupungin vuonna 2011 perustama säätiö, jonka tehtävänä on tuottaa kaupungille työllisyydenhoidon palveluja. Vuonna 2019 säätiöllä oli pajatoiminnassa 160 asiakaspaikkaa ja ryhmätoiminnoissa 150 asiakaspaikkaa. Liikevaihto oli runsaat 1,5 miljoonaa euroa. Säätiössä on 18 työntekijää.